الصفحة الرئيسي الاخبار Yükselen Afrika İstanbul’da Buluşuyor

Yükselen Afrika İstanbul’da Buluşuyor

أرسل لصديقك طباعة PDF

On yıl önce ‘Umutsuz Kıta’ olarak anılan Afrika artık ‘Yükselen Kıta’ haline geldi. 9. Uluslararası Türk - Afrika Kongresi “Afrika’da Sektörel ve Finansal Dönüşüm” teması ile TASAM Afrika Enstitüsünce 24-25 Nisan’da İstanbul’da düzenleniyor…

Dünya ekonomisi ile bütünleşmekte ve ortaklıklarını çeşitlendirmekte olan Afrika,

yalnızca gelişmiş ülkelerin rahatlıkla eriştikleri bir pazar olmaktan çıkmış, hızla sanayileşmekte olan ülkelerin de ilgi gösterdikleri bir pazar hâline gelmiştir.

 

Küresel ekonomik durgunluğun ve Arap Baharının olumsuz etkilerine karşın, Afrika’nın son on yılda ortalama %5 oranında büyümesinde; güçlenmekte olan yeni ortaklıklar belirleyici bir rol oynamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan ve Brezilya’nın yanı sıra Kore Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti, yükselen ortaklar arasında ilk beş sırayı oluşturmaktadır. Afrika, çok uluslu şirketlerin büyüme stratejilerinde de daha önemli bir yer tutmaktadır.

Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, 2001-2010 döneminde dünyanın en hızlı büyüyen on ekonomisinden altısını Afrika ülkeleri oluştururken, 2011-2015 dönemine ilişkin öngörülerde bu sayı yediye yükselmiştir. Mevcut tablo ve ileriye dönük büyüme beklentileri, on yıl önce “Umutsuz Kıta” olarak nitelendirilen Afrika’yı “Yükselen Kıta” haline getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Afrika açılımı ile zamanlaması ve ilerleme hızı, kısa vadede başarılı sonuçlar doğurmuştur. Afrika ile Ekonomik ve Ticari İlişkilerin Güçlendirilmesi Stratejisi’nin uygulamaya konulduğu 2003 yılında 5,4 milyar dolar olarak açıklanan ticaret hacmimiz, geçen yıl 23,4 milyar dolara ulaşmıştır. Karşılıklı olarak diplomatik temsilciliklerin sayılarındaki artışlar, ticaret müşavirliklerinin hizmete girmeye başlaması, Afrika Kalkınma Bankası’na üyeliğimizin gerçekleşmesi, ulaştırma sisteminde THY’nin etkisi, TİKA’nın yeni ofislerinin açılması gibi dikkate değer gelişmeler, firmalarımıza çeşitli fırsatlar sunmakta, nitekim Türk girişimciler de Afrika pazarını daha yakından araştırmak suretiyle Kıta’nın potansiyelini keşfetmektedirler. Gelinen noktada Afrika’da tüm aktörler açısından önümüzdeki zihinsel eşiğin “sektörel ve finansal derinleşme” olduğu aşikardır.

Afrika’daki Sektörel ve Finansal Dönüşüm: Fırsatlar ve Riskler” teması ile 24-25 Nisan 2014 tarihlerinde İstanbul’da icra edilecek 9. Uluslararası Türk - Afrika Kongresi alanlarında uzman kişilerden oluşan geniş bir kitleyi buluşturarak kapsamlı görüş alışverişine imkân tanıyacak bir platform olacak. Kongre süresince Afrika ülkelerinde değişmekte olan koşullara ve sunulan yatırım fırsatlarına dikkat çekilmesi, Kıta ülkelerinde şirket alımları ya da ortaklıkları hakkında bilgi toplanması, Afrika hakkında kapsamlı bir fırsat/risk analizi yapılması ve yeni iş ortaklıklarının tesis edilmesi arzulanmaktadır. İki gün boyunca gerçekleşecek oturumlarda T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türk Eximbank, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu gibi kurum ve kuruluşlarımızın yanı sıra Benin Dış İlişkilerden Sorumlu Kurumlar Bakanı Bio Toro OROU GUIWA, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU, Ankara’da bulunan Afrika Ülkeleri Büyükelçileri ile birlikte Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), New York Forum Africa, Financial Times, Ernst & Young, Afrika Kalkınma Bankası (AfKB), Afrika Birliği, Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA), Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Güney Afrika Gümrük Birliği (SACU), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ve çok sayıda yatırımcı kuruluş iştirak edeceklerdir.

 

Detaylı bilgi için aşağıdaki link kullanılabilir:

http://www.tasam.org/tr-TR/Etkinlik/526/9_uluslararasi_turk_-_afrika_kongres

 

KURUMSAL DESTEK   ANA SPONSOR BRONZ SPONSOR KURUMSAL DESTEK KURUMSAL DESTEK

تم التحديث فى ( الاثنين, 09 مارس 2015 00:18 )  

 

الاعلانات

SONUÇ RAPORU ( TASLAK )

İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun birincisinde oluşturulması önerilen, ikincisinde teyit edilen; ilk toplantısı 1 Mart 2012’de Bakü’de, 2. toplantısı 25 Mart 2013’te Kahire’de, 3. toplantısı 28 Ekim 2013’te Bağdat’ta, 4. toplantısı 20 Şubat 2014’te yine Bağdat’ta düzenlenen ISTTP (İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Akil Kişiler Kurulu 5. toplantısı 8 Mart 2015’te İslamabad’da 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu marjında gerçekleştirilmiştir:

 

A. ISTTP Akil Kişiler Kurulu ve Diğer Katılımcılar Ortak Listesi

 

Süleyman ŞENSOY, TASAM Başkanı, Türkiye

Büyükelçi (E) Ömür ORHUN, İİT Danışmanı & TASAM, Türkiye

Prof. Dr. Zaleha KAMARUDDIN, Malezya İslam Üniversitesi Rektörü

Büyükelçi Dr. Mostafa DOLATYAR, IPIS Genel Direktörü, İran

Senator Müshahid Hussaın SYED, IPRI ( Islamabad Policy Research Institute )

Büyükelçi Humayun KABIR, BEI ( Bangladesh Enterprise Institute ) Direktörü, Bangladeş

Prof. Shamseldin Zeinal ABDIN, Khartum University, Sudan

Elnur ASLANOV, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi Analiz ve Enformasyon Departmanı, Azerbaycan

Dr. Abdulaziz SAGER, GRC ( Gulf Research Center ) Başkanı, BAE

Major General (E.) Muniruzzaman, Bangladesh Institute of Peace and Security Studies (BIPSS)

Büyükelçi (E) Murat İLHAN, TASAM, Türkiye

Büyükelçi (E) Prof. Dr. Ali Engin OBA, TASAM Türkiye

Dr. Muharrem Hilmi ÖZEV, İSTTP (İİT Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Genel Sekreteri, Türkiye

Dr. Hatem EL KADI, IDSC Başkanı, Egypt

 

B. ISTTP 5. Akil Kişiler Kurulu Toplantısı Gündemi

 

01. Giriş

02. Akil Kişiler Kurulunun görevleri, işlevleri ve yeni üyeleri (2015 Eylem Planı)

03. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun kurumsallaşması ile ilgili müzakereler

04. İslam Dünyası’nda ve küresel düzeyde görülen gelişmeler karşısında Forum’un işlevi ve geleceği

05. İslam Ülkeleri’nde değişim ve dönüşüme düşünce kuruluşlarının stratejik katkılarına dair öneriler

06. İslam Ülkeleri’nin düşünce kuruluşları ile Batı’daki emsalleri arasındaki etkileşim üzerine mülahazalar

07. Diğer meseleler

 

Dökümanın tamamı için tıklayın.